skip to Main Content

Boekje slaapinfo baby

Ongeveer 10-25% van de kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar heeft een periode lang slaapproblemen.

Vaak is er een bepaalde genetische aanleg om slaapproblemen te ontwikkelen, maar dat hoeft niet perse. Er kan wel sprake zijn van een stressvolle gebeurtenis (soms een trauma) of periode van veel veranderingen, of overvraging waarna er slaapproblemen ontstaan. Jonge kinderen kunnen ook angstig zijn, bijvoorbeeld in het donker of om alleen te zijn, waarna zij moeilijker slapen.

We spreken van Insomnie als:

  • Als een kind/jongere langer dan 3 maanden, voor minimaal 3 nachten per week, moeite heeft met in slaap vallen (duurt gemiddeld langer dan 20 minuten), meer dan 2 keer per nacht wakker is (voor langer dan 20 minuten) en/of te vroeg wakker wordt en daarbij vermoeid en/of slaperig is overdag, verminderde schoolprestaties heeft, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, gedragsproblemen (impulsief/minder gemotiveerd) en/of een sombere stemming heeft
  • Bij kinderen tot ongeveer 6 jaar kunnen de slaapproblemen zich uiten in ‘het niet willen gaan slapen’ of alleen onder bepaalde condities in slaap kunnen vallen zoals bijvoorbeeld met één van de ouders ernaast of na fles/borstvoeding of door te wiegen/in een buggy rond te rijden bijvoorbeeld. Er kunnen forse gedragsproblemen ontstaan rondom bedtijd wat veel vergt van het geduld van ouders en moeilijk om te buigen is.
  • Bij pubers kan een insomnie ook te maken hebben met een verschoven, biologische klokritme, oftewel een delayed sleep phase disorder, zie voor meer info: slaap/waak-ritme problemen.
Back To Top