skip to Main Content
Daniëlle Hendriks Over Slaapproblemen Bij Kinderen

Blog, van Daniëlle Hendriks, orthopedagoog & somnoloog, HMC

Zomertijd, lange zwoele avonden, lekker tot laat buiten zijn, gezelligheid. Alles zegt je dat het nog lang geen tijd is om te slapen. Zo ook mijn eigen kinderen die tot laat buiten willen voetballen en die verontwaardigd reageren wanneer ik roep dat ‘t bedtijd is. “Maar mama, het is toch nog licht!” Uiteindelijk na stug volhouden dat het morgen “toch echt weer gewoon een schooldag is”, struinen ze (veel later dan hun eigenlijke bedtijd) bezweet naar binnen….

We hebben allemaal een biologische klok die ons slaap-waakritme regelt en voor een groot deel bepaald wordt door het (dag)licht wat we zien. Onze biologische klok duurt net iets langer dan 24 uur, maar wordt met het opgaan en ondergaan van de zon gereset op 24 uur. Of we meer een ochtendtype of meer een avondtype zijn wordt voor een groot deel genetisch bepaald; sommige families zijn allemaal in de ochtend actief en liggen ‘s avonds vroeg op bed, in andere gezinnen zijn er meer avond/nachtmensen, die je nooit moet bellen voor het middaguur, want dan slapen ze uit.

In de leeftijd van 0-18 jaar verschuift ons slaap-waakritme; jonge kinderen hebben vaak een vroeg ritme en staan om 6 uur al naast het bed van hun ouders: “wakker worden, de dag is begonnen en ik wil spelen”, terwijl een puber juist tot laat doorgaat en geen slaap lijkt te krijgen, vaak versterkt door het blauwe licht van de telefoon/tablet/game-console (vergelijkbaar met daglicht), en ‘s ochtends niet zijn bed uit te krijgen is…. En na de pensioenleeftijd schuiven we geleidelijk weer terug naar een vroeger slaap-waakritme.

Bij de jongeren die bij mij komen in het slaapcentrum staat hun biologische klok altijd ‘verkeerd’: zomer, winter, lente of herfst: hun interne slaap-waakritme is verstoord waardoor ze niet op een sociaal gewenst tijdstip in slaap kunnen vallen en/of opstaan. Vanuit internationaal wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ongeveer 7% van de jongeren tussen 12-18 jaar lijdt aan een delayed sleep phase disorder, oftewel vertraagde slaapfase syndroom wat grote gevolgen heeft voor hun functioneren overdag. Schoolverzuim of als een zombie in de klas zitten, nergens meer zin in hebben en ernstige concentratieproblemen, maar ook conflicten tussen ouder en kind, als hij/zij weer ‘t bed niet uit te krijgen is!

Bij een Slaapcentrum kan onderzocht worden of dit speelt bij een jongere en is deze slaapstoornis meestal goed te behandelen met o.a. lichttherapie na opstaan (speciale daglichtlamp/wake-up light) en melatonine in de vroege avond. Ook worden er enkele gedragstherapeutische technieken besproken (niet meer tot laat studeren/sporten of op de telefoon/tablet bijvoorbeeld en zorgen voor rustige activiteiten in schemerlicht). We ‘resetten’ zo de biologische klok naar een vroeger tijdstip, waardoor een jongere eerder in slaap valt en vroeger kan opstaan voor school. Behandeling dient bij voorkeur te gebeuren bij een Slaapcentrum, omdat een verkeerde timing van licht het ritme nog verder kan verschuiven, met alle gevolgen van dien. Mocht je denken dat je zoon/dochter dit misschien heeft, meldt hem/haar dan aan bij een Slaapcentrum. Dit kan via een verwijsbrief van een huisarts/kinderarts/jeugdarts.

Gelukkig kunnen de meeste kinderen & jongeren heerlijk gaan genieten van de zomervakantie en hun eigen slaap-waakritme gaan volgen. Nog wel een tip: sta de laatste 2 weken van de vakantie telkens iets eerder op, zodat kinderen weer kunnen wennen aan het schoolritme en niet met een ‘jetlag’ beginnen aan het nieuwe schooljaar….

Fijne zomer allemaal!

5-6-2017

Back To Top